woensdag 3 oktober 2012

Scenes uit een leven



Soms heeft een dag iets geks. Ik begon de dag met een groot bewustzijn van de stilte en de ruimte om mij heen en schreef in de ochtenduren de meditatie voor psalm 33. Ik 'moet' over twee weken weer aan de bak, de zusters met wie ik het doe zijn dan weg naar Megen, want daar doet iemand professie en in Nijmegen in de kapel wordt het extra druk, want een groep die in huis is en ook al aan meditatie doet, wil dan heel graag mee doen. Ter aankleding van het zusterlijk gehalte in de kapel, zijn er ook twee andere zusters al gecharterd om mee te doen...en zo is dit achter de schermen.

Hé, zo, die meditatie is weer af en wat nu? Mijn stofzuiger begaf het enige weken geleden. Op de zaterdag toog ik naar de elektrawinkel maar werd niet goed van de drukte aldaar: de meute mensen wilde kennelijk nog voordat de belastingen omhoog gingen per 1 oktober, nog gauw een slag slaan. Ik ook aanvankelijk, maar toch maar niet, ik vluchtte weer weg.  Er stond maandag een paginagrote advertentie in de krant van een Bosch-stofzuiger, met meer dan 15 meter bereik: ja, die moet ik hebben, lekker kunnen stofzuigen zonder telkens met dat snoer te moeten klooien in weer een ander stopcontact.

Dus ik belde Zusje, want die hebben een kaart van de groothandel, waar die wellicht goedkoper is, kon ik toch nog een slagje slaan. Maar zusje is van het Grondige en het  Degelijke. Die vergelijkt eerst op sites allerlei merken en reviews en wilde dus het precieze nummer van mijn beoogde stofzuiger hebben, dan kon ze het nakijken. Ik wilde gewoon die 15 meter snoer... Enfin, stofzuiger gekocht, gebrom en lawaai in huis, het héle huis gestofzuigd, de kieren bij de traptreden, Alles. Wat een geweldige stofzuiger! Vooral de 15 meter snoer.

In de avond was het leesgroep in het klooster. Bonaventura: De kleine levensbeschrijving van Franciscus. Ook die had ik nog even, na de Stofzuigerbeurt voorbereid en kwam op het idee om naar al die stukjes tekst te kijken als naar scenes in een film, waar B. de regisseur van was. Ter illustratie pakte ik het boek met de fresco's van Giotto in de bovenkapel in de basiliek van Assisi mee in de tas. Al bladerend kwam ik erachter dat die fresco's aanvankelijk in het Latijn ook een onderschrift hadden uit de Levensbeschrijving van Bonaventura!

Het was een mooie avond. Ineens komt zo'n scene heel dichtbij jezelf als je vraagt of een ieder in eén zin wil zeggen, wat je over deze scene wil vertellen aan de mensen van nu. 'Volg je hart, volg je intuitie, doe iets Meteen, denk niet te lang na, durf radikaal te zijn, neem de tijd om het veld op te lopen, te wandelen, zoek rust, want vandaaruit onstaat al het goede, durf te bidden en te mediteren", klonk het. En het opzuigen van stof en vuil, dat het middenstuk van deze dag vormde, paste daar op de een of andere gekke wijze wel bij.