donderdag 4 oktober 2018

Goede mannen. Mensen.

Ik heb mijn middelste grote teen gestoten. Aan een stoel binnen, die ik verplaatst had om in de kast onder aan de trap te komen. Dat is niet echt handig en nu hoop ik maar dat ik zo meteen met mijn rugzak op naar de bus kan lopen. Een lang weekend naar Ameland, waar de boekenclub haar twintig jarig bestaan viert, al bleek het bij nader inzien 19 jaar te zijn.

Gisteren een praktisch dagje en nu eens gericht op plekken die ik in de echte wereld hoop te bezoeken: op internet proberen een visum voor India te regelen, wat niet lukte. Wat is het verschil tussen een pdf en jpg-bestand en hoe zie je dat? Enfin, eerst alles invullen, tot en met de namen en geboorteplaatsen van je ouders, adres en naam van je werkgever en of je ooit in Pakistan ben geweest, nog een keer kijken, moest dat paspoort nou in pdf... en toen verdween de hele site en alles wat ik al had ingevuld...

Even, als afwisseling, doorlezen in Goede mannen van Arnold Grünberg. Wat een boek nou weer. Over een brandweerman die goed wil zijn. De oudste zoon springt voor de trein en nu moet hijzelf zijn zoon van het spoor krabben, dat wil hij ook, en dan denkt hij troost te vinden bij de vrouw van een collega, die spullen in zijn anus stopt. Met zijn vrouw lukt het maar niet om een goede man te zijn en haar te geven wat ze nodig heeft aan lichamelijke huwelijkse plicht. En dan belandt hij ook nog in een klooster, om in een kippenhok als kluizenaar misschien de ultieme liefde te vinden, want met mensen kan hij niet meer leven.

Vooruit, als afwisseling, maar even al mijn schulden aflossen: de reis naar India betalen en de camping op Tenerife reserveren. Weer een nieuw fenomeen, met Paypal, is dat wel betrouwbaar?, in de sfeer van Grünberg klinkt het hilarisch, een betaalmaatje met je eigen creditcard. Want ondertussen was ik aanbeland dat de brandweerman gescheiden is en nu een nieuwe liefde gaat zoeken  in een organisatie, Liefde over de Grenzen en in Oekraïne belandt en hij  valt voor een meisje en werkelijk denkt dat het nu goed met hem zal komen. Snoepreisjes voor mannen en hun onmogelijke verlangens...

En dan is er nog mijn internetverbinding die vooral in de avond regelmatig wegvalt. Van de KPN winkel moest ik bellen en van die moest ik weer een wifi-scanner installeren en die zei dat de verbinding optimaal is, wil je chatten met een medewerker?  Oké. Kom je in een cirkelredenering terecht: als er internet is, ja dan is die optimaal, maar ik meet alleen als er verbinding is, het gaat erom dat er regelmatig géén verbinding is! Toch kan alleen de wifi-scanner mij helpen, of een monteur, voor de eerste 45 minuten, 50 euro. En toen werd ik uit de chat gegooid, met daarna een enquête: of ik  goed geholpen was en of niet en dan wie weet naar een ander provider op zoek ging? Ik wilde eerst nog even naar de KPN-winkel, om een mens erover te spreken, maar zag er gisteren toch maar vanaf.

Enfin, alles uitstellen tot na Ameland. Een gloednieuw te ontdekken eiland. Toch wel spannend enkele dagen achter elkaar, dat is anders dan een avond lang met elkaar eten en babbelen, vroeg B. zich af. Tuurlijk, houden we het wel uit met elkaar, mailde ik terug. Vanuit de wereld die Grünberg je voorschotelt, houden veel mensen het uit met elkaar, maar de vlucht naar ergens anders, onderwijl, bouwt vele onzichtbare muren, en dan lijk je het goed te doen, maar het is nikserig en leeg. Zo wil ik het niet doen. Eerst maar eens opstaan en kijken of mijn middelste teen meewerkt om mij een beetje op het goede pad te houden.