zondag 3 februari 2019

Eierendroom, geboortedag

Het nu volgende valt onder de rare ervaringen waarbij ik dan zou willen dat de wetenschap verder zou zijn om mij een verklaring te geven. Meestal wordt ik wakker en weet wel dat ik gedroomd heb, maar niet meer wat. Soms met het gevoel een heel verhaal en film beleefd te hebben. Maar vanochtend werd ik wakker met sterk visuele beelden. 

Ik was in een restaurant, ergens in een dorp, dronk daar een speciaal biertje en er werd me een ei geserveerd. Het was geen kippenei en ik wilde weten waar het vandaan kwam. Ga maar in de tuin kijken, was het antwoord. Ik kwam in een soort van grote tuin met heel hoog gelig gras, in hobbels, het terrein was dus niet egaal en vlak en daar bleken in het gras allemaal verschillende soorten eieren te liggen, kleine en grote, en ik dacht: maar nou weet ik nog niet wat voor een soort ei ik heb gegeten. Zo werd ik wakker, met het beeld van allemaal eieren. Ik dacht, waarom droom ik dit? 

Na de kerk bleef ik koffiedrinken omdat L. er was. Het gesprek ging over een dorp waar iemand vandaan kwam en toen ging het ineens over eieren die de ouders van L. altijd ergens haalden, dat was een bekende plek waar je eieren haalde. Nou ja, eieren, dacht ik, dat is ook sterk, dat het nu gaat over eieren in een dorp! L. gaf me nog een leuke tip: de site Delpher. Daar kun je bijvoorbeeld je achternaam intypen en dan zie je allemaal historische documenten waar je naam in voorkomt.

Ik kwam thuis en typte het meteen in, ook om het niet te vergeten. Ik kwam op de site en werd uitgenodigd om mijn geboortedag in te typen en dan zou ik een krantenoverzicht van die dag zien. Ik typte het dus in en haal de eerste krant dichterbij, Het Parool:  staat er in een kop Ei voor Ei.  Op de foto een man met een heel groot chocolade-ei met een strik in de handen. Trouw heeft op de voorpagina de kop: 'Bollenseizoen is begonnen', met een ronde foto met ei-achtige tulpen erop, Nieuwsblad van het Noorden heeft als één van de kopjes: 'Het eerste kievitsei', Het Vrije Volk heeft op de voorpagina een foto van bloeiende narcissen met in het midden het beeld ‘Flora in steen’ in de Keukenhof, een nakende vrouw. Wat in mijn droom hoopjes hoog gras waren, waartussen al die eieren lagen, zijn hier bedden ofwel  hoopjes van narcissen; de vlakte had dezelfde structuur.

Het blijkt dat op mijn geboortedag zowel het eerste kievitsei is gevonden, de vinder kreeg een paasei in ruil voor dat kievitsei, het was Palmpasen, meldt de Volkskrant op de voorpagina, en de Keukenhof opende op die dag haar deuren. Ik ben op een zaterdag geboren, weet ik nu. Hoe  bestaat het! Dat ik droomde over al die eieren in die tuin en dat dit twee thema’s waren op mijn geboortedag en ik daar vandaag op deze wijze achter kwam.