dinsdag 31 december 2019

Net een beetje anders

‘De dingen net een beetje anders doen, dan eerder’: dat is eigenlijk sinds ik terug ben van mijn onverwachte twee maanden in India al mijn motto en het is ook mijn voornemen voor  het Nieuwe Jaar. Concreet zal  het zich vanzelf voltrekken: eind maart ga ik met prepensioen en een volstrekt lege agenda strekt zich voor mij uit. Dat wil ik bewust ook zo houden en mij niet vastpinnen met afspraken waar ik verplicht ben om te verschijnen.

Wat ik al langer doe, is veel eenvoudiger koken. In India at ik dagelijks vrijwel hetzelfde. Gebakken rijst met splinters kip erin en tomatenketchup  of Indiase naan met sausjes/bijgerechten met lassi of citroenlimonade en in het weekend gebakken vis op het strand en ik was volkomen tevreden. Dus nu denk ik: ga ik nu voor het gewoontedier in mij en ga ik zoals altijd op Oudjaar een zalmslaatje maken en minstens appelflappen bakken? Er zijn ook jaren geweest dat ik in het schuurtje oliebollen bakte, maar die koop ik ook al even lang in de winkel, nu.

De afgelopen week heb ik, voor mijn doen, veel mensen gezien en het gekke is dat ik dan altijd bewust weer moet omschakelen naar standje 'alleen’.Waar ik overigens in toenemende mate heel erg van geniet. Echt waar, en soms vind ik  dat zelf gek vanuit mijn standje-met-mensen-zijn, want daar  geniet ik ook van. Dit mens houdt beide kanten... Dus vanavond ben ik alleen. Heel lang was ik dat in Amsterdam vlakbij de Chinese wijk en overal mensen op straat of hangend uit de ramen richting de gracht bij de jaarwisseling. In de verte zag ik live het vuurwerk dat dan op de tv te zien was.

Maar nu zit ik in mijn nieuwbouwwijk en het is mistig en het doet mij denken aan de allereerste jaarwisseling die ik hier vierde, terwijl ik er dus net een maand woonde. Helemaal nog vanzelfsprekende ingesteld om na 12u de stad in te gaan en te gaan feesten. Hier ploften in de mist wat knallers. Ik geloof dat het toen te vochtig was voor het vuurwerk. Nu was het gisterenavond in de straat al aardig raak. Jonge mensen liepen met fakkels te dansen door de straat en het knetterde al met sterrenregens. Ik vond het wel gezellig.

Voor nu ga ik in ieder geval naar de winkel voor oliebollen. Ik doe ook altijd sterretjes, een heel aantal steek ik dan op een rij in de grond in de tuin. Maar daarvoor moet ik dan een eindje fietsen, naar het winkelcentrum... Dat weet ik nog niet. Vorig jaar was er heel veel kleurig vuurwerk in de wijk. Dus misschien voer ik mijn voornemen alvast uit: ‘de dingen net een beetje anders doen dan eerder. 😃’