maandag 22 juli 2024

Zomers


Fijn, weer allemaal bomen om mij heen en die stilte!


Herten in de Hoge Veluwe, twee héél oude mannetjes met reusachtige geweien. En een heel grote paddestoel. Een vlaag van nostalgie; terug naar de kindertijd, een oeroude geur van vochtig bloeiend gras en riet, blad, zand en aarde, den, de eerste bloeiende heide, mos, bloemetjes. Ik zag beelden voor mij van oude vakantiehuisjes in het bos waar de familie vaker in weekenden naar toeging. Elke keer een verassing wat we zouden aantreffen. Met de handen maakten we met de zaklamp schaduwen op de wanden; vogels en stelt dat een konijntje voor? 


De avond ervoor een feestelijke maaltijd met jonge aardappeltjes uit de moestuin en courgette en koolrabi en Oost Indische Kers die je op kunt eten en waarvan ik weer een pot meenam voor in mijn bostuintje.
Een moessonregen in de warme lucht toen ik uit de airco van de supermarkt kwam met een tas vol boodschappen. Er was meer regen voorspelt, maar het bleef droog tijdens de fietstocht. Langs struiken vol donkere rijpe bramen, nee toch maar niet afstappen, maar wel iets boven Arnhem vlak voor het Sonsbeekpark, de poort naar de Veluwe. Die witte hoge schermbloemen; vroeger had ik daarvan een grote poster bij mijn bed tegen een lila achtergrond en aan de andere kant bomen met een oranje zonsondergang, de muren hadden de kleur van mos.