dinsdag 9 juli 2024

Patti Smith en het Tau-teken


Tot mijn verassing zie ik op Insta dat Patti Smith tijdens een optreden van eind Juni,  het houten Tau-teken draagt. De was de handtekening van Franciscus van Assisi die hij ergens inkerfde en sindsdien een herkenningsteken is, dat je je door hem geïnspireerd weet.
Ik heb het zelf meer dan tien jaar dag en nacht gedragen, altijd, ook onder de douche en in de sauna en heb zodoende ook iemand anders met hem kennis laten maken, die vroeg wat ik om mijn nek had hangen. En toen was het ineens voorbij. Ik moest feestkleding aan en dat houten teken paste er echt niet bij. Ik stond onder de douche, deed het af en daar bengelde het een aantal dagen aan de kraan. Want s’avonds deed ik het niet weer om. Het verhuisde naar een plank bij de boekenkast, waar deze aan hing en nu, eerlijk gezegd, weet ik niet of het daar nog steeds hangt, in mijn stadshuis.
Patti Smith blijkt het al vanaf minstens 2012 te dragen, zie ik, speurend op YouTube. Bij optredens en ze heeft er de Dalai Lama mee welkom geheten op het Glastonbury Muziekfestival in 2015. Vaak draagt ze het ook niet.
Ik zie in mijn eigen blog dat ik al vaker een blogje heb geschreven, waar zij in voorkomt, voor het laatste notabene op 4 Oktober 2023, waar zij de verjaardag van Franciscus van Assisi memoreert.


Zij blijkt ook meegeschilderd te hebben bij de restauratie van de fresco’s van Giotto, die het leven van Franciscus in beeld heeft gebracht. Eén van de eerste graphic novels, denk ik nu.  Het blijft toch uniek , de verhalen waar hij een bijzondere band met de dieren had, de wijze waarop hij zich verbonden voelde met de natuur, hoe hij radicaal gebroken heeft met de economie van het geld, zijn focus om zo simpel mogelijk te leven. Ik las pas dat er een eiland in de lagune van Venetië is, waar ook een Franciscaans klooster is,  waar gesitueerd wordt dat het daar was, dat hij met de vogeltjes praatte. Die bomen, de lucht, de suggestie van water, die vogeltjes en een metgezel bij zich; prachtig in beeld gebracht door Giotto.


Waarom ben ik dan toch verrast dat Patti Smith met regelmaat het Tau-teken draagt? Waarschijnlijk omdat ik toch proef dat het de Katholieke Kerk is, die deze uitzonderlijke man, ‘Een Heilige’, wil confisqueren voor zichzelf. De Paus heeft zich naar hem vernoemt, en ja ook in de Franciscaanse Beweging is er een toon die toch duidelijk wil maken dat Franciscus allereerst een Christen is. Het kán de reden zijn dat ik volkomen onverwacht, het wel even genoeg vond, om het Tau-Teken te dragen.
Terwijl Patti Smith uit een heel andere wereld komt en niks christelijks of katholieks vertegenwoordigt. Zó kan het dus ook. En ik denk daar ook bij: de huidige wereld met haar klimaatcrisis en zoveel brandhaarden zou geweldig op schieten als veel mensen zich zouden optrekken aan zijn figuur.

PS: Patti Smith in Paradiso in Amsterdam op 9 en 10 July: