woensdag 3 juli 2024

Linda Rondstadt & Billie Eilish


Ooit, in de oudheid, kwam ik regelmatig in een links studentenhuis. Bijna iedereen deed daar aan actie voeren; krakers, proletarisch winkelen, demonstraties, de semi-communistische boekwinkel gerund door vrijwilligers met een eigen pers en eetcafé…enzovoort. Toen bleek één jongen zowel Emylou Harris als Linda Rondstadt in zijn platenverzameling te hebben. Daar deed men schampertjes over, dat hoorde eigenlijk niet in die bubbel. Hij verklaarde dat dit nog uit zijn tienertijd kwam, toen wist hij nog van niks. Zij zongen over de  romantische ‘burgelijke’ liefde, want ja, het was ook de tijd van de ‘vrije liefde’, het aangaan van het experiment om met meerdere mensen iets te hebben, ‘poly-amoureus’ heet dat tegenwoordig. 
Ik kwam er pasgeleden achter, vanuit twee verschillende bronnen, dat het nu heel gewoon is om als je aan het daten bent, je vrijwel meteen zegt of je op zoek bent naar iets van één-op-één, of dat je dus poly-amoureus bent.
Deze herinnering kwam boven omdat ik door het algoritme van YouTube uitkwam bij Linda Rondstadt. Het liedje Long Long Time gaat over een onbeantwoorde liefde. Dat gevoel is van alle tijden, of je nu ‘monogaam’ bent, of niet.


Het liedje sloot mooi aan bij een ander liedje dat ik al enige weken regelmatig beluister, van Billie Eilish, van haar nieuwe LP, o, nee CD, of hoe noem je dat tegenwoordig? , Hit Me Hard and Soft. Geweldige titel en een geweldige plaat, ( álbum, is het woord),  ik ben ondertussen wel een beetje fan van haar. Pas 21 jaar en dan al een wereldster met meerdere Grammy’s en twee Oscars op zak.
Dit lied bezingt exact datzelfde gevoel, een onbeantwoorde liefde, maar meer dat vijftig jaar na Linda Rondstadt, maak je het hier mee vanuit de zelfbewuste actie die je kan inzetten om het hart van iemand te winnen. Terwijl Linda vooral gadeslaat, het ondergaan heeft, en weet dat het nog lang kan duren, eer zij hierover heen is. 
Bij Billie maak je het hele palet mee van zacht en kwetsbaar, naar het keihard uitzingen op de top van haar bereik en weer terug naar het kleine…Juist ja: Hit Me Hard and Soft.