zaterdag 5 september 2009

Bitterzoet

De-Lovely: dat is een mooie dvd die het leven van Cole Porter vertelt, met veel Cole Porters-songs en optredens daarin van Robbie Williams, Elvis Costello, Diane Krall, om er een paar te noemen. Een bitterzoete film, want het leven van Porter was zo.

Gedragen door de immense liefde van zijn vrouw Linda, met wie hij een singular couple was, zoals zij dat verzon. Want Cole Porter hield ook van mannen en hij heeft de liefde op alle manieren en allen verschijningsvormen willen beleven. Overdag was hij van haar, dat was hun regeling en op premières gaf zij hem, elke keer weer een cartier sigarettenkoker.

Anything goes: dat is een Cole Porterliedje en in schaduwtijden, zegt Cole Porter in de film, die met een soort God, of de Dood terugkijkt naar zijn eigen leven, werden alle woorden van de liedjes ook code's vol dubbele betekenissen tussen hem en zijn vrouw. Night and Day...: het liedje dat gaat over onstuitbaar en onmogelijk verlangen: bijna niet te zingen van hoog naar heel laag, van hard naar zacht. Maar Cole leert het aan de zanger, die later zijn geliefde wordt.

De liedjes in de film illustreren zijn levensloop. Ze laten zien dat zijn inspiratie gelijk liep met de hoogte en de dieptepunten aan zijn leven. Ja, het is ingewikkeld, als liefde zich laat voelen en ervaren op zoveel verschillende wijzen, in zoveel verschillend niveaus, met zoveel verschillende energieen... Is men verplicht om te kiezen? Nee, kiezen kun je niet. het blijft iets bitterzoets. Ook voor de omgeving, maar ook voor jezelf. Het is de smaak die je niet zelf kiest, maar die het soms wel wordt.