vrijdag 4 september 2020

Lichtplan

Toen ik hier vorige week aankwam, het lijkt al véél langer geleden, had ik geen idee wat ik zou aantreffen. Was er bijvoorbeeld licht in het huisje? Voor de zekerheid nam ik mijn zaklantaarn mee en kocht ik een groot lichtsnoer van 24 meter, die kon ik dan helemaal langs de omtrek binnen op de grond leggen, het is hier 10 meter lang en 3,30 meter breed, heb ik onlangs opgemeten. Ik kan niet goed tegen licht, thuis is het ook voornamelijk kerstverlichting die her en der brandt, dus dat leek mij voor hier ook het beste.

Bij het lichtsnoer zat een app, waarmee je van alles kon instellen en veranderen: helder licht of warm, allerlei kleuren, op en neer flikkerend of niet, fel of gedempter. Welnu, dat leek mij wel wat, ik zou dan kiezen voor warm licht en zo gedempt mogelijk. Maar wat bleek? De app werkte niet en het lichtsnoer zit nu in een progamma van warm licht dat langzaam aan en uit knippert en dan heel heftig, kort flikkert, dan even dooft en dan begint het progamma weer opnieuw. Dus nu verblijf ik in een soort van feesttent als het donker wordt en ik vind het eigenlijk wel gezellig.

Er bleken overal plafonnières te hangen, maar die geven een voor mij veel te fel licht. In het keukentje omwikkelde ik die met een klassiek rood-wit geblokte theedoek en dat geeft precies het goede, gezellige roze-rode licht. Dat blijft zo. Voor de andere ruimtes zal ik van huis nog een aantal Indonesische sarongs meenemen om het licht te dimmen en ook nog voor een raampje achter, als gordijn. 

Maar met dit licht kan ik niet lezen... Ik keek  eerst naar een staande leeslamp, maar de ruimte is hier maar klein, wéér een obstakel  erbij, dat wil ik eigenlijk niet. Toen zag ik de leeslampjes van Relievo, oplaadbaar en per drie goedkoper. Dat kwam mooi uit: eentje voor in het slaapkamertje, een voor aan tafel, een voor op de bank. Je kunt ze aan een boek klemmen, aan randen tot 4 cm dikte, de dunne lange hals die 360 graden rond kan op de klem die ook blijft staan,  is ideaal. Uitgepakt lijken het drie zwarte wezentjes, futuristische robot-diertjes, best grappig. En klaar is mijn lichtplan.