zondag 30 augustus 2020

3 x hertensporen, 3 pakketten

Gisteravond liet ik het licht in het huisje uit en zag een bijna volle maan tussen de boomstammen opkomen. Daar doe je het voor! Ik at heel laat omdat ik rond de Hollandse etenstijd toch nog even het bos in wilde: het was helemaal opgeklaard in een wolkeloze lucht, de zon brak door. Helemaal rechtdoor over de zandpaden zo dacht ik, ongeveer twee kilometer verder moest er de Arnhemse weg zijn, waar er een bushalte is naar Arnhem station, handig om te weten waar.

Dus ik wandelde, maar de weggetjes kronkelen ook en op het einde was er heel hoog afgezet gaas, zodat de herten er niet overheen kunnen, denk ik, want ergens onderaan zag ik de glimpen van de snelweg, de A50. Ook kwam ik een verhoogde voederbak tegen met grote langwerpige brokken, op hertenhoogte, ze worden dus ook bijgevoederd.

Ja, ik kwam wel uit op de Arnhemseweg en heb de bushalte ook gevonden, maar de weggetjes in het  bos kronkelen ook, dus uiteindelijk was ik toch twee uur weggeweest en ben in het bos niemand tegen gekomen. Wel zag ik tot drie keer toe al donker omgewoelde aarde, daar zijn dan onlangs herten geweest, dat had ik net geleerd van L. of R. bij de receptie, met beide namen heb ik gemaild in mijn zoektocht naar en installatie op deze bosplek.

Zij kwam naar buiten want ik zocht in de pakkettenkast die daartoe is ingericht naar vier pakketten, ze stonden binnen zei ze, te groot voor in de kast. Ik ontdeed ze daar van het karton en ze vertelde dat deze nacht herten de omheining van een vakantiepark verderop hadden vernield. ‘Hoe weet je nou dat het herten zijn?’, vroeg ik. In mijn stadse geest denk ik dan eerder aan vandalisme van jongeren. Nou, aan de omwoelde aarde eronder, dus.

Ja, drie pakketten, pakjesdag! Ik dacht dat het er vier waren, maar de regenlaarzen die ik thuis al besteld had, waren nog niet aangekomen. Mijn eerste rubberen regenlaarzen na mijn kindertijd, omdat het me nu wel handig lijkt om die snel aan te kunnen schieten als je even het bos in wil lopen, in plaats van je bergschoenen te moeten veteren en er was regen voor de komende dagen voorspeld, die hier echter niet is gevallen.

Wel dus drie andere pakjes, het blijft toch wel ongelofelijk dat je zomaar iets kunt bestellen en het de dag erop al geleverd wordt... En wat zat er dan in? Een hoofdkussen: kamperend gebruik ik altijd kleren en voor nu had ik mijn reiskussentje voor in het vliegtuig mee, maar die is toch te klein, geen oplossing voor de lange duur. En een badmatje in drie tinten felblauw, 60x90 cm, die past precies en vlak daarachter is het wc-tje en dan de douche met gelukkig meteen warm water, sneller dan thuis waar ik een soort eco-stand heb laten instellen. Tot slot: een héél grote plaid voor op de bank, fleece-olijfgroen aan de ene kant en teddybeerbont-wit aan de andere kant, want de elementen buiten, kou dus, voel je eerder dan in een huis van steen. Zonder was het nog goed te doen, maar mét is natuurlijk ook meteen veel behaaglijker en warmer.