dinsdag 15 februari 2011

Boekenfestijn

Aanvankelijk liep ik naar binnen zonder 'boekentrolley', een blauwe diepe mand op rolletjes, zoals je die nu ook bij de AH hebt. Maar ik had amper een rij met boeken doorlopen en zag daar het zware koffietafelboek Visions of Paradise liggen met allemaal foto's van National Geograpic fotografen aan wie gevraagd was om een foto wat voor het hun visoen op het paradijs is. Dus ik keerde terug op rasse schreden, heb uren en uren rondgestruind en nam uiteindelijk zoveel boeken mee als dat ik in twee tassen kon tillen.

Het was 'Boekenfestijn', de centrale boekhandel doet aan uitverkoop, vult daar een hele hal vol mee en de kortingen lopen op tot 90 %. De vorige keer had ik alleen maar Harry Potter meegenomen, maar nu! Het kon niet op. Twaalf boeken waaronder nog meer koffietafelboeken. De hele wereld ligt nu open, waaronder China en New York door National Geographic en hun keuze van de beste foto's sinds hun bestaan. 356 foto's, voor elke dag eén, van sterrenstelsels en astronomische wederwaardigheden, een kunstboek over de digitale studio's van film en computergames, over Osamu Tezuka, de God van de Manga (zie blogje Brandon Ayako in Januari).

Aan mijn boekenkeuze zie ik waarmee ik nu bezig ben: een boek over iconen en een boek over spiritualiteit van de gemoedsrust deed ik toch maar weer weg op het einde, dat ken ik toch al wel. Maar de wereld in al haar verscheidenheid in beelden en foto's, de mogelijkheid om in zoveel uithoeken tegelijk te zijn, werelden te creeeren met de nieuwe digitale techniek: dat geeft me een gevoel van opwinding, die kant gaat het op met de menslijke geest: we moeten ons bevrijden van rechtlijnig denken en het vertellen van maar eén verhaal.

De wereld van nu is een gigantisch vat vol mogelijkheden en daar in aanwezig zijn zonder daarop de plakkertjes te plakken van waar en onwaar en er niet overheen te scannen met een vogelperpectief, maar af te dalen, stil te zitten, het tot je nemen, kauwen en herkauwen, terwijl de rode tulpen in de vaas bijna voor je ogen groeien, de eerste sneeuwklokjes in de tuin bloeien en de mussen zich erg druk maken over een oud bolletje brood met salami dat ik naar buiten had gegooid: Ik was twee dagen ondergedompeld in een boekenfestijn.