donderdag 7 februari 2013

Voor mannen?

Wat was dat lang geleden! De hele avond uitgezakt tv liggen kijken met een zak chips bij de hand. Het was op RTL7, die tot mijn verbazing als onderstromer heeft: Voor mannen. Ik dacht eerst dat het een grapje was, maar nee hoor, als je het de hele avond voorbij ziet komen, voor en na elk reclameblok, dan moet je eraan geloven: er is een zender die er voor mannen is. Nou ja, wellicht vergelijkbaar met het 'damesblad'.

De eerste film die ik bekeek klopte titelmatig wel met het aanbod: Men in Black. De film heeft nog twee andere vervolgen gehad, dus dat moet ergens een beetje een soort van kwaliteitje hebben. Het is héél grappig. Het speelt zich af in New York, alwaar allerlei buitenaardse wezens vanuit het hele universum incognito leven als mensen en een veilige haven hebben. Veel van die buitenaardsen staan op voet van oorlog met elkaar en weten sporadisch dat de andere er ook is. Mensen zijn voor de buitenaardsen van het meest primitieve soort. De 'men in black' (zonnebril, zwart pak, zwart stropdasje, wit overhemd) vormen een speciale eenheid, die alle strijdende buitenaardsen te vriend moeten houden en tegelijk ervoor moeten zorgen dat geen enkele New Yorker van het bestaan hiervan afweet. Lukt het niet, dan blazen de buitenaardsen eenvoudigweg, de aarde op.

Hé, wat kan het leven simpel zijn, is dit wat mannen willen? Pal daarop volgde de eerste bioscoopfilm die van de tv-serie Star Trek is gemaakt. Je kunt dus niet in de verleiding komen om de tv maar uittezetten, want voordat je het weet zit je weer in een heel ander avontuur. Zou men daar onderzoek naar gedaan hebben voor deze zender? De man moet direct weer bezig gehouden worden, dan blijft hij. Onlangs heb ik een testje gedaan waar men kijkt of je een mannelijk dan wel een vrouwelijk brein hebt. Welnu, U raadt het wellicht: ik heb een mannelijk brein.

Nu ben ik al fan van de oude Star Trek en deze eerste film kende ik nog niet. Er is maar één ding over te zeggen: de film is van 1979, maar de hele Matrix-trilogie is hieraan schatplichtig. Mens en machine verenigen zich op het einde met elkaar, op weg naar...? Ik ga nu ineens denken dat mijn fascinatie voor sci-fi wellicht ook hoort bij dat mannelijke brein. Je ziet in een damesblad toch nooit sci-fi als onderwerp? Er waren in de vooraankondigen nog wel meer films die ik wilde zien. Zometeen wordt RTL7 mijn favorietje. 'Voor mannen'...O, nee, gelukkig maar: ik hou absoluut niet van sport, van geen enkele sport: niet om te doen, om naar te kijken of over te praten. Dat laat de balans weer een heel andere kant opgaan. Heb ik dan toch een androgyn brein?! Dat vind ik fijn.