Er was een intelligente lock down, maar nu is er kennelijk geen intelligente ‘open up’. Want de minister van justitie Grapperhaus veroordeelt de drukte op de Dam van gisteren bij de demonstratie tegen politiegeweld naar aanleiding van de dood van George Floyd in Amerika. En een VVD-er meldt dat ze de beelden echt niet vindt deugen (van een volle Dam, dus). Burgemeester Femke Halsema zegt overdonderd te zijn door het aantal, er waren er 250-300 verwacht en niet de meer dan 5000 die zijn toegestroomd. Er zijn geen boetes uitgedeeld omdat de 1,5 meter niet mogelijk was. Ik zie ineens heel klassiek rechts tegenover links staan: de eerste wil meer politie op straat en handhaving en links zoekt andere wijzen om een stad leefbaar te maken en dit lijkt zo’n moment waar even een linkse burgemeester de oren kan worden gewassen. Door beroep te doen op het disrespect dat er nu zou zijn tegenover allen die grootse moeite doen om die 1,5 meter vorm te geven, zoals de horeca.
Mensen! Ja, dat zijn we in deze Coronatijd, in een vrije democratie. Dus als er dan onvoorzien zoveel mensen toestromen voor een zaak die nota bene gaat over het willen de-escaleren van geweld en de schending en dood van één individu op straat vermorzeld door een politielaars, dan past mijn inziens hierbij alleen maar ruimhartigheid vanuit een besef dat het leven nu eenmaal niet te controleren is, het verlangen naar vrijheid en menselijkheid nu eenmaal blijft stromen, ook of juist in Coronatijd. Die demonstratie toont wie we zijn: mensen die niet alles onder controle kunnen houden, vooral niet als je juist elkaar nodig hebt voor een protest, op zoek naar wereldwijde verbondenheid tegen politiegeweld en de onderhuidse segregatie die er in elke samenleving nog volop aanwezig is. Ik vind dat Grapperhaus zich zou moeten schamen voor zo’n makkelijke openbare ministeriële veroordeling in moeilijke tijden.
Zo, genoeg stoom afgeblazen. Het kan een hete zomer worden, zowel letterlijk zegt de weersvoorspelling, als geestelijk: als we niet wat meer mildheid als een verfrissende bries naar elkaar tonen. Ik hoorde de trompet in ‘Summertime’ uitgevoerd door The Hot Sardines in de sfeer van een oude jazz nachtclub uit de twintiger jaren, de zangeres met een dikke buik in haar kwasi-smoking en losgeknoopt vlinderdasje, zwanger dus van nieuw leven. De groep is door en door New Yorks met meerdere nationaliteiten. New York, nog altijd in lockdown, terwijl Trump nu het leger het land wil sturen om de protesten rondom George Floyd neer te slaan.
Ik hoorde de trompettist en dacht meteen aan Eric Vloeimans en hoe ik ooit, liggend in het gras tussen de mensen op Oerol helemaal door hem werd meegenomen; klanken, muziek die geen grenzen kent en overal kan komen... Zó dus.