zaterdag 6 juni 2020

If not now, then when?



Het zou voor vandaag gezongen en gecomponeerd kunnen zijn.... maar ze zingt het al meer dan 32 jaar geleden, in tijdloze kleding en alleen met haar gitaar: Tracey Chapman If not now, then when? Het is de emotie die naar boven is gekomen, eindelijk toch die drempel over, het is genoeg geweest: Black Lives Matter. Er hangt een gevoel van urgentie in de lucht en ik denk dat de beperking die het Coronavirus aan iedereen oplegt, bijdraagt om ruimte en vrijheid te claimen, daar waar het eerder onder de tafel werd geveegd en men ermee leefde als 'a fact of life'.

Ondertussen keek ik vandaag maar gewoon in mijn tuin. Egel kwam voorbij schuifelen, vier voeten van mijn voet af. Een alweer vergeten aardappel die ik in de grond had gestopt, was groen uitgeschoten en opgekomen tegen de prille  rabarber en die heb ik uitgegraven en verplaatst, om beide ruimte te geven. De courgette die ik met enkel twee kiemblaadjes had gekocht en wel meteen had overgezet in een grote pot begint een stevige stengel te krijgen en uit de pot te barsten. Zo erg, dat ik deze niet die pot uit kreeg, gisterenavond, met een snoeimes heb ik de pot weg moeten knippen. Zo hard kan groei gaan, dat het barst uit de voegen als dat zou kunnen, maar bij gebrek aan ruimte vast komt te zitten: 'a fact of life'.

Ik had voor de courgette een diepe kuil gegraven, die tot drie keer gevuld met een grote gieter vol water: ja het klopt, hoe nat aan de oppervlakte,de bovenkant van al het blad van de bruidsluier en  klimop ook is, het gelige bamboeblad in de puntjes weer opgefrist, het water waar kikkers rond begonnen te springen toen ik op een zonnige warme dag er water in gieterde, en dat nu weer door regenwater bijgevuld is: de grond is verder nog kurkdroog. Die kuil vulde ik daarna met donkere grond uit het compostvat: dat groen blad en schillen en alles wat organisch is, uiteindelijk weer donkere aarde wordt: 'a fact of life'.

Zou de wereld nu echt kunnen veranderen, nu de president van Amerika zichzelf heeft gebarricadeerd in zijn Witte Huis? Laten we beginnen om het de eerst komende eeuw Het Zwarte Huis te noemen. Ja, dat zouden we zomaar kunnen regelen... we kunnen geen virus weghalen, het is 'a fact of life' dat ten zeerste voor onbepaalde tijd het sociale leven beheerst.. Vanaf nu wereldwijd elke week de straat opgaan naar aanleiding van de gewelddadige dood van George Floyd: ja dat kan, 'The people have  the power' zong Patti Smith, maar dat is  ook alweer lang geleden....

Uitgraven, verplaatsen, weg knippen; om ruimte te maken...wachten tot afval weer vruchtbaar wordt en er iets nieuws in planten,  je  verbazen hoe snel iets kan groeien en dagelijks verandert: If not now, then when?