zondag 21 juni 2020

Egel & egeltje

Dit is erg leuk: ik zit op een stoel op het terras in de vroege ochtendzon, zo komt deze achter in mijn huis en tuin, nog voordat deze in het midden van de tuin gaat schijnen. Een boek op schoot, van koffietafel-grootte (Winsor mc Cay, His life and Art door John Canemaker, om precies te zijn). Hij is beroemd geworden met de gekleurde paginagrote comic Little Nemo in Slumberland in de New York Herald in het begin van de 20ste eeuw) - en ik hoor getrippel vlak onder mijn voeten. Ik kijk over het boek heen en daar loopt Egel met een klein egeltje achter haar aan, voorbij! Zo lief en schattig, achter elkaar over het terras en dan verdwijnen ze in de struiken aan de zijkant.

Ik ren naar binnen en pak iPad van de lader, heb het startklaar, naar natuurlijk kan ik ze niet meer vinden. Mijn tuin verandert in een Safari-jacht-terrein, ik loop op mijn hurken langs de struiken met de iPad voor me en spits mijn oren: hoor ik ze ergens schuifelen? Maar ik hoor alleen maar het gekwetter van de vele mussen in de toppen van de bamboe. Nog steeds laat ik iPad liever niet los, want als ik ze nu toch nog zie, dan kan ik razendsnel van app wisselen en ze toch nog vastleggen. Daarom dat ik  maar dit blogje ben gaan schrijven, en voor mijn eigen herinnering, natuurlijk. 

En nu ik dan toch bezig ben: de laatste week fietst ik elke dag wanneer het niet regende naar de Berendonck, een beetje indachtig, dat ik anders op Terschelling ergens heen was gefietst. Het was redelijk weer, maar er was ook een dag vol kou en mist en op het Imaginaire Eiland zag ik de twee talk-show-hosts in regenkleding op een tapijtje bij de Liesinger Plak, de duinrand vlak achter de camping, waar ik vaker heen wandelde en die ik dan steil omhoog beklom om van daaruit de zee te zien. Anders... had ik nu bijna de hele dag in mijn tent gezeten, mijn handen warmend aan een beker koffie of thee. Nu was het thuis véél comfortabeler.

Het is vaker zo geweest, dat het tijdens Oerol slechter weer was, dan in de week die erop volgt. Nu wordt in het binnenland een hittegolf voorspelt vanaf de woensdag, over de 30 graden, terwijl op Terschelling de warmte achterblijft met een voorspelling van 23 graden. Ook dat is vaker voor gekomen: op het vaste land warm weer, op Terschelling veel wind en zelfs regen... Nu hoef ik dus niet op het eiland te bedenken of ik gebleven was of naar huis zou gaan, want ik hou van warmte en dus ook van een hittegolf, die ik graag in Nederland mee maak, dat voelt toch nog aan als uitzonderlijk. In mijn directe omgeving, het park hierachter, is het nog steeds overal groen.
O! Ik dacht Egel te zien bewegen, maar het is de schaduw van een tak van de bamboe.

PS: Later op de middag: ik hoor geproest, vlakbij mijn stoel. Egel ligt er, temidden van droge bamboeblaadjes, als in een nest, midden in het bamboebosje. Alleen. Misschien is het pappie-of mammie-egel, zonder jonkie en zijn die andere twee ergens anders aan de wandel.