vrijdag 25 januari 2013

Lemonade Mouth

Gisterennacht was het volle maan. Een volle maan die rondom middernacht mijn tuin bescheen. Ik rookte een sigaartje met een kaars op de grond en hoorde de vogels in de vogelkolonie genoeglijk met elkaar kwetteren. Dat is zo'n gezellig geluid. Ik visualiseer ronde nestjes vol donsveertjes, al die vogeltjes die elkaar warm houden, dicht tegen elkaar aan. 'He, slaap jij al? Nee, ik neem een vollemaansbad...' Wie nu wellicht wel al slaapt, is Nichtje L. voor wie ik nu de oppas speel. We hebben ge-wii-ed  (is dat ondertussen een vernederlands werkwoord geworden ?) en ze zette een film op, met de bordjes eten voor de tv.

Het was een film uit de Disney-stal, Lemonade Mouth geheten, zo'n film die mij het idee geeft dat de jeugd van tegenwoordig best wel de juiste boodschappen naar binnen gestouwd krijgt. Het gaat over 5 tieners op een highschool die zich alleen maar richt op sport als hoofdzaak en de daarbij behorende turbodrankjes die in de automaten op school verkocht worden. Zo is de nieuwe gymzaal bekostigd en alle andersoortige vakken of hobbies van leerlingen, schaken, scheikundige proefjes doen, lezen, toneel en muziek: het is allemaal naar de kelder verbannen.

De club van 5 is aardig gemeleerd: een blank meisje dat bij haar oma woont, wier moeder jong is overleden en wier vader in de gevangenis blijkt te zitten. Een Indiaas meisje met een strenge vader die haar zo Indiaas mogelijk wil houden, een jongen wiens gescheiden vader bij wie hij woont heeft te dealen met de nieuwe vriendin, een jongen die drumt met een broer die de perfecte is in de ogen van zijn ouders omdat die goed in sport is en een mix-meisje met een chinese vader en een blanke moeder: de felste en recalcitrantste. Ze beginnen een muziekband en worden beroemd en een symbool om voor jezelf op te komen en niet mee te gaan met de mainstream-sportsfeer. De limonade-automaat in de kelder moet weg om plaats te maken voor de turbodrankjes en daarom heet hun muziekband Lemonade Mouth.

Veel muziek in de film en het vinden van echte vriendschap en ouders die hun kinderen gaan begrijpen en kinderen die in het reine komen met hun eigen lot... heel ideaal, heel erg een glimlachend vollemaansbad.

De maan, de maan, de maan is rond... heeft twee ogen, een neus en een mond... zo gaat een kinderversje en tegelijkertijd teken je dat op de rug bij wie je het versje uitspreekt. En nu jij ! zeg je dan erachteraan. De andere doet het na, maar toch niet precies genoeg...want wat je zei, eindigt niet met 'mond'...Dus dan heb je verloren, volgens het spelletje. Maar in deze film win je, als je eindigt met 'mond' en anderen niet slaafs navolgt, zo vertelt de film Lemonade Mouth.