woensdag 16 januari 2013

Zomaar een dagje

Gisteren wilde ik natuurlijk meteen gaan wandelen.  In een bos in de sneeuw. De thermoskan en het brood al ingepakt, maar het was wel grijs en het bleef gestaag een beetje fijnpoederig sneeuwen. Waarom niet weer naar huis, en binnen genieten van al wat besneeuwd is rondom? Vanaf mijn leesstoel telde ik het aantal spreeuwen in de boom van de buurman, die het kennelijk ook te koud vonden om hun rondjes te vliegen. Meer dan 80 klassieke zwarte vogelsilhouetjes met staartje en die wonen allemaal in mijn vogelkolonie.

Ik ben begonnen met de voorbereiding van de tweede brief van Clara van Assisi aan Agnes van Praag. Deze brief heeft als thema: Op weg gaan, het volgen van je weg. De brief is niet heel lang na de eerste geschreven, maar de toon is een heel andere. Hier is Clara al uitgebreid aan het 'jij-en en jou-en': geen vormelijke aanspreektitels meer of aansporingen die  alleen met 'U' te vertalen zijn. Het Latijnse tibi, te, tuum: 'jij' dus, ligt bezaaid in deze brief. En dat voor twee vrouwen die elkaar nog nooit gezien hebben.

De mooiste, klassiek geworden regels zijn:
Wat je houvast is, blijf daaraan vasthouden;
wat je doet, blijf dat doen en laat niet los
maar blijf met snelle stappen en lichte schreden
zonder je voeten te stoten voortgaan,
zodat je bij het lopen niet toelaat
dat het stof zich aan je hecht.
Blijf onbezorgd, blij en ongewekt het pad volgen...

In de avond deed ik maar summier wat licht aan en ontstak een aantal kaarsen en keek naar buiten: naar de wit besneeuwde daken en de zware sneeuw die de takken van de denneboom liet wiegen. Ik luisterde naar de klare stem van de countertenor Andreas Scholl, die op de cd Heroes al zijn helden zingt, waaronder van Gluck (1714-1787) scene 1, act 3, van Orfeo en Eurydice: Orrpheus roept naar Euryidice die zich in de onderwereld bevindt: Antwoord mij !

En ik luisterde weer naar Kris Kristofferson en die zingt in The Wonder op de cd Closer to the Bone:

The heavens above me seemed empty and gray
as dreams that won't ever come true
then the star-spangled glory of love filled the skies
and my heart with the wonder of you.

I swear to be thankful the rest of my days
and worthy, whatever I do
for the chance I was given to live and believe
in the love and the wonder of you.