maandag 30 november 2020

Panis Angelicus

Vanochtend vroeg werd ik wakker en leverde You Tube Panis Angelicus, Sissel & The Tabernacle Choir. Zo prachtig. Het brood van de engelen, dat je voedt... Troost en kracht geven; het zit in het menselijk brein als vermogen...Of betreden we hier het gebied van het niet-weten en het-maar-in-het-midden-laten? Je kunt wel nuchter en rationeel zeggen: als je dood gaat, dan is er niks meer, maar eigenlijk kun je zelf er geen voorstelling van maken dat je eigen bewustzijn stopt.

We gaan elke nacht slapen en ook dan stopt in zekere zin je wakend bewustzijn, je bent er even niet meer, je ligt laveloos, zonder controle op jezelf in je bed, je geeft je over aan de slaap in de vanzelfsprekende hoop dat je de volgende ochtend wakker wordt. In de laatste keer op een dag dat de zusters in het klooster in de kapel samenkomen, is er ook een gebed met de woorden:’leidt mij veilig door deze nacht heen’  en dat wordt dan aan God gevraagd. Elke keer als dat werd uitgesproken dan dacht ik: o, ja, zo is het, ik kan morgen niet ontwaken... Daarvan zeggen sommige mensen: het is wel een mooie dood, in je slaap sterven. Alhoewel er anderen zijn die het verschrikkelijk vinden, zij willen liever bewust afscheid kunnen nemen. 

Ik hoor bij de eerste lichting: laat mij maar ongemerkt door mezelf, gaan. Maak dan een ronde door mijn huis, huizen, moet ik nu zeggen,  om eruit te halen wat je wilt en daarna een opruimdienst en klaar. Ik hoop en wil dat het degenen op wiens bordje dat komt zo weinig mogelijk moeite kost.  Vrijwilliger R., zou hij nog leven?, van wie bijna niemand wist, ook zijn vrouw niet, dat hij heel ernstig ziek was, zei: ‘Gooi mij maar in de klikobak, klaar’ en dat is ook mijn motto.

Ze zeggen wel dat je zó moet leven alsof elke dag je laatste is en iets in mij heeft dit van jongs af aan wel in de oren geknoopt. Leven met intensiteit, in alle schakeringen die er op het dagelijks kleurenpalet kunnen ontstaan en soms mengt de verf zich vanzelf en begeleidt het en kleurt het je dagen. Misschien is het wel aan jou en ligt dat in je eigen vermogen: Kiezen of je je dagelijks voedt met hamburgers of met het brood van engelen.