donderdag 15 maart 2012

Het Technium

Heerlijk! Voor het eerst weer het stoeltje buiten met uitzicht op het plantsoen en een krant en een boekje lezen. De lentezon filtert zacht door de nog kale stammen en takken van de bomen en belicht het gras er onder frisgroen. Lentegroen. Het gaat allemaal weer beginnen: de groei, de bloei, veel buiten zijn, de zon.

In de krant een interview met Kevin Kelly, oprichter van het technologiemagazine Wired. Hij gelooft in de tecnologie: het zal leiden naar voortschrijdende beschaving; naar meer intelligentie, schoonheid, vrijheid, naar meer openheid en begrip voor alle aardbewoners naar elkaar. Alles wat er aan technologie bestaat noemt hij het Technium.

Het is als een levend organisme: ontsproten aan ons brein, maar als geheel is het meer dan de som van de delen. Een door de mens zelf gecreëerd nieuw ecosysteem dat onze keuzemogelijkheden vergroot.Omdat het groter is dan we zelf kunnen bevatten, zal dat ook gevoelens van eerbied geven of een soort verliefdheidsgevoelens. Net als de natuur raakt het ons, alsof we iets goddelijks raken.

Ja! denk ik dan, zo zal het zijn, zo is het al: het concept van God evolueert mee met onze eigen mogelijkheden. God begon als God de Vader: degene die het nomadenvolk naar het beloofde land leidt, een Godsconcept dat ook maar aan één volk gebonden was. Maar langzaam maar zeker zal dit concept zich steeds meer uitbreiden: dat was ons trekt naar goedheid, meer verbondenheid, meer begrip voor elkaar, dat heeft de Vader allang achter zich gelaten en krijgt bovendien steeds meer gestalte in de werkelijkheid!

Want dat kan het Technium al: We kunnen al over de hele aardbol in real time met elkaar communiceren, grenzen en barrières overstijgen. Aan ons de keuze om dat Technium te gebruiken ten goede of ten kwade. Aan ons ook de keuze om dat gedeelte te gebruiken wat jou persoonlijk een stap verder brengt. Wie bang is voor alle nieuwe techniek, is eigenlijk bang voor zichzelf.

Ik vond het leuk om te lezen dat Kevin Kelly zelf geen tv heeft. Met de tijd die daarmee vrij komt kan ik weer andere dingen doen, zegt hij. Van harte mee eens, ik, die ook alweer bijna een jaar geen tv heb.