dinsdag 3 april 2012

Passieverhaal; een wakkerschudder

- Uuuh, klopt het, dat deze week heel belangrijk is voor gelovigen?, vroeg Zusje. Ja, dat klopt. Het is de Goede Week, waar het leven in al zijn contrasten in ene week beleefd wordt. Het begint met Palmpasen, waar Jezus vrolijk wordt binnengehaald, gezeten op een veulen en dan worden er bij de katholieken palmpaastakken gezegend. Dan volgt op die ene dag in het verhaal, de maaltijd met zijn vrienden, alwaar hij verraden wordt, zijn vrienden slapen terwijl hij ze vraagt wakker te blijven, de ene bezweert hem nooit te verloochenen en doet dat een paar uurtjes later toch, vervolgens de kruisiging en tenslotte zal hij verrijzen uit het graf.

Zover hoefde ik het Zusje niet meer te vertellen. 'Ja, ja, o ja...'.

Ik zie steeds meer de waarde en de gigantisch goede enscenering van het verhaal. Werkelijk alles komt tevoorschijn aan menselijke themata: de vrouw die kostbare nardusolie over jezus hoofd gooit, anderen die dat verspilling vinden want dat geld kan naar de armen, al die valse beloften van trouw, gevolgd door verraad, de lafheid van mensen met macht, die toch maar doen wat het volk wil, het eenzame verdriet van vrouwen, de machteloosheid van Jezus, zijn God-verlatenheid... Er wordt gegeten, gedronken, voeten gewassen, gemarteld, getroost, verraden, gesleept, gehakt en er loopt zomaar ineens een naakte jongeman met een wit linnen doek door het beeld.

Of het ooit echt gebeurd is, maakt me helemaal niks meer uit. Dát het verhaal verteld blijft worden en elk jaar weer tot leven wordt gewekt, dat is voor mij verrijzenis. Het maakt het leven intens en zuivert je eigen motieven, verlangens, hebberigheden uit. Er zijn zoveel werkelijkheden om in te leven, maar je relateren aan een werkelijkheid die je eigen hart en nieren wakker schudt en wakker houdt, dat doet mij goed.


PS: Voor wie niet weet waar je het kan vinden: Google op het Passieverhaal volgens Marcus, dan kom je op een site uit, waar het verhaal in dialoogvorm uitgeschreven is. Zo wordt het deze week op veel plekken verteld, zó deden 3 Clarissen het afgelopen zondag in de kapel.