donderdag 14 mei 2009

Totemdieren

Gisteren liep ik op een voor mij ongebruikelijk tijdstip in het centrum van de stad. Ik had even de tijd om eens anders waar te nemen: een beetje als een toerist te flaneren. In het Kroningburgerpark hupte een vet konijntje rond, wit met een bruine streep. Een huiskonijn, daar vrijgelaten, leek me. Kinderen kwamen het park in, speciaal op zoek naar het konijn om het te voeren. Konijn was best tam en de kinderen schaterden.

Bij een frietboer liep bij de ingang een duif met eén poot. De frietman gaf hem wat stukjes verbrokkelde friet. Deze duif komt hier al zes jaar, zei hij. Ik wist niet dat duiven zo oud konden worden. Bij de bushalte een duivenstelletje dat tussen de bussen door, rondom de vuilnisbakken naar eten zocht.

Dieren in de stad. Mijn hoofd zat al vol met dieren, omdat ik Medicijnkaarten gekocht had. Bedoeld als verjaarscadeautje aan een dierenliefhebster, maar wel leuk om je daar dan even snel ook in te verdiepen. Ze komen uit de Indiaanse tradities en het begeleidend boekje vertelde me dat je negen Totemdieren hebt. Die ontdek je door negen kaarten te trekken uit de 52 en dat zijn ze dan: je mag er niet aan veranderen en ermee sjoemelen: deze zijn het, die bij je horen. Is dat toeval, het lot, God...?

Christenen willen daar niet zo aan, aan die hele reutemeteut aan New Age-praktijken: kaarten leggen, orakels raadplegen, engelenkaarten trekken enzovoort. Toch wordt er in de Handelingen van de Apostelen verteld, dat de opvolger van de apostel Judas (degene die Jezus verraden heeft) door het lot werd aangewezen. Dat heet daar dan wel, dat God degene is die roept.

God... als deze alle mensen liefheeft, zoals het christendom belijdt, dan kan het logischerwijs niet anders zijn, dan dat 'Hij' ook in andere 'Toevalligheden' aanwezig is en daar zijn werkzame liefde ook te ervaren is. Je behoort dan door het systeem heen te kijken om op zoek te gaan naar het Lot dat heilzaam is, en zo van God komt.

Welnu, nu zit ik dus vast aan mijn totemdieren, die alle ruimten waarin de Geest kan waaien bestrijken: Oost, Zuid, Noord en West. Boven en Beneden en naar Binnen. En dan nog de twee die je aan jouw zijkanten begeleiden: aan de ene kant je mannelijke zijde en aan de andere kant je vrouwelijke. Ik kan niet anders zeggen, dan dat ik bij overpeinzing van dat wat ze vertegenwoordigen, de dieren ook wel herkenbaar bij me vind horen. Ik heb nog een beetje geshuffeld en eens een geheel ander dier zomaar op een plaats gezet en dacht dan: nee... dat ben ik niet.

Het is wel leuk om ineens wat met een stel dieren te hebben, die tevoren nooit zo in mijn gedachten waren. Het zijn: Adelaar, Eekhoorn, Wolf, Raaf, Prairiehond, Stekelvarken, Korhoen, Wezel en Alligator. Prikkelend, hoor, zo'n andersoortige wereld. Ik zou nu wel van iedereen willen weten wat voor Totemdieren zij trekken, al is het maar uit een soort wetenschappelijke nieuwgierigheid om te kijken of ik die óók vind passen bij de desbetreffenden.