maandag 18 mei 2020

Corona in de Stad

Het Amsterdam Museum heeft op 15 Mei een digitale tentoonstelling geopend die Coronaindestad heet en onder die titel dus te bezoeken is. Ik heb net de openingsfilm daarvan bekeken, waar een heel aantal makers van de diverse zalen iets vertellen. Hé, hier word ik nu echt enthousiast van, want hier is in heel korte tijd de kennis, talent en deskundigheid uit zoveel disciplines verzameld, en is er iets gemaakt waar iedereen nú meteen van kan gaan genieten. Het is ook een tentoonstelling die zich blijft evalueren, want de Coronatijd is een historische tijd, waarin we allen leven. De zalen ontwikkelen zich dus met de tijd en een keer in de week op donderdag om 17u  zal er ook weer zo’n Zoom- gesprek zijn, zoals deze opening. Dit is een tentoonstelling om in de komende tijd echt plezier aan te beleven!

Ik zag al indringende zwart-wit foto’s van de IC in Amsterdam van Kim Marquardt die benadrukt dat ze geen fotograaf is maar IC-verpleegkundige, maar de foto’s zijn zo doordringend en op-de-huid; natuurlijk ook omdat ze haar eigen collega’s voor de lens heeft: maar je ziet meer: een scherp oog voor detail en sfeer, het zijn geen slordige in de haast gemaakte snapshots.En de curator van de zaal die zich helemaal rondom de Dam afspeelt laat alvast een filmpje zien van iemand van de facilitaire dienst die bij het ochtendgloren op 4 mei, de vlag halfstok hangt op het paleis op de Dam en ondertussen een liedje van tante Leen zingt. 

Zelf klikte ik op de website een filmpje aan waar oud nieuwslezeres Noraly Beyer een gedicht van Derek Wallcot voorleest in de kapel in museum De Hermitage, ze koos het gedicht omdat het over ons gaat, in Coronatijd, en ja, ik vind het een prachtig gedicht:

LOVE AFTER LOVE

The time will come
when, with elation
you will greet yourself arriving
at your own door, in your own mirror
and each will smile at the other’s welcome,

and say, sit here. Eat.
You will love again the stranger who was yourself.
Give wine. Give bread. Give back your heart
to itself, to the stranger who has loved you

all your life, whom you ignored 
for another, who knows you by heart.
Take down the love letters from the bookshelf,

the photographs, the desperate notes,
peel your own image from the mirror.
Sit. Feast on your life.