maandag 24 augustus 2009

Sinterklaas

Neefje en Nichtje hebben deze vakantie te horen gekregen dat Sinterklaas niet bestaat. Ze gaan beide naar Groep 6 en daar moet je al surprises voor elkaar maken en zelfs dat zou kunnen als Sinterklaas wel bestond. Maar je wilt niet dat je kind het van andere kinderen hoort, dus dan toch maar, nu verteld.

De familie van Neefje had het als volgt aangepakt: ze stonden in Turkijje bij het graf van Sinterklaas en toen hebben ze verteld dat er ooit werkelijk zo'n goed en mooi mens bestond als de Sint, kijkt hier ligt hij... maar nu is hij er dus niet meer en hebben de volwassenen besloten om deze traditie voor te zetten. Neefje wilde er niet aan, maar ja.

Nichtje L. werd aangesproken op haar ambitie tot groei en haar toekomstgerichtheid. Aan haar werd tijdens de vakantie verteld dat er een Geheim was van de Grote Kinderen. De teaser werkte en na enkele dagen werd haar het Geheim onthuld. Naar verteld betrok ze even, maar herstelde zich snel en zei dat ze het al zo gek vond dat die schimmel op puntdaken kon lopen.

Sinterklaas bestaat niet. Zo zou ik wel willen dat er aan velen, waaronder een heel aantal religieuzen, werd verteld dat God niet bestaat. Die God waarop ze al hun zwakten projecteren en die een Excuustruus is om zelf niet over eigen grenzen en tekortkomingen te groeien. Of die van de 'organisatie' waar ze bij horen: de kerk of een klooster.

We zetten die mooie traditie voort, van de uitzonderlijke Jezus, die in zijn leven talloze grenzen overging in naam van de liefde en het mededogen. Of: kijk naar groei en naar toekomst en wees daarom bereid om uit de engheid van je leefwijze te breken: durf eens naar een totaal nieuwe horizon te lopen! Bijvoorbeeld naar de horizon dat God niet bestaat.

Bestaat God dan niet? Die Jezus daarvan is duidelijk dat hij zijn kracht en zijn eigenzinnigheid niet alleen uit hemzelf haalde. Hij stond in nauw contact met degene die hij zijn Vader noemde. Met andere woorden: alleen doe je het niet. Er zijn momenten van overgave, van het-uit-handen-geven, de controle durven verliezen.

Die bron waaruit hij putte, daaruit is af te leiden dat ook dat woorden nodig heeft. Bijvoorbeeld het woord God. Dus zo bestaat God wel. Zoals Sinterklaas al generaties lang bestaat, écht bestaat, zie hem maar weer lopen rondom eind november.