woensdag 13 maart 2019

Good Luck, Bad Luck; Take your Time

Good Luck! wensde ik de vrouw met de doeken toen ze vanochtend op het strand was. We geven elkaar altijd een hand en dan vraagt ze: How are you? En zij zegt dan ook Good! terug, ze heeft zo’n heldere blik, zie ik elke keer weer. Dan zegt ze dat ze maar eens naar die mensen verderop gaat en later terug zal komen. ‘Die ene vrouw, die daar zit die maakt alleen gebaren dat ik moet verdwijnen’, ze deed het voor, zoals je dat doet als je ongedierte wegjaagt,’ terwijl ik alleen maar làngs  haar loop.’ Ze schudde haar hoofd met het gebaar van een draaiende vinger bij haar hoofd: She is a bit crazy, zei ik en we lachten.

Good Luck! zei ik dus, en zij reageerde met: Good Luck.... Bad Luck... en een gebaar van open handen gericht naar de hemel. En ik zeg iets terug dat we het inderdaad niet in eigen handen hebben, dat God het geeft en ze knikt en we lachen weer. Nooit zal ik in Nederland snel ‘God’ erbij halen, maar hier is het onontkoombaar. In elk klein gesprekje zit iets heel directs en filosofisch.

Bij de man die een spervuur van vragen had en ik ze ook allemaal eerlijk beantwoordde, komt dan dus,tevoorschijn dat ik een alleenstaande vrouw ben, zonder kinderen. Dat is vanuit Indiaas perspectief heel zielig en écht niet de bedoeling. Ik was wel benieuwd hoe hij zou reageren. Zijn spervuur staakte, het was even stil en toen vroeg hij: Are you happy? Toen ik dat bevestigde zegt hij: dat is het enige dat telt en belangrijk is, dat je zelf gelukkig bent en in vrede leeft. De maker van mijn beeld gaf me een hand en vroeg wanneer ik weer vertrok. Ik zei, naar waarheid: I do not know. Hij reageert met: Take your time. Ook hij heeft van die felle, doordringende ogen.

Tja: neem je tijd in het niet-weten, dat is nu mijn uitdaging. Bij de vorige twee aanvragen van de Exit Permit, kreeg ik de volgende dag al een reactie. Dus nu, bij de dérde aanvraag dus, ging ik daar al een beetje van uit. Maar nu is het twee dagen later, en nog geen bericht... Waarom was ik alweer naar India gegaan? Ik hoopte ook te kunnen mediteren op een goede plek. Ga dus je gang, Mirjam,... Good Luck, Bad Luck, het is niet in mijn handen.