maandag 30 maart 2020

Het Pippi Langkous-effect?

Het is toch raar. Zweden heeft volgens de live-stream 3700 mensen die besmet zijn met Corona en 110 doden en daar zit iedereen nog op terrasjes in de lentezon, gaan vrolijk uit en winkelen... Nieuw-Zeeland daarentegen heeft nu 589 gevallen en één dode en kiest voor een totale lockdown... Misschien gaat nu, even, de psychische gezondheid in Zweden voor de fysieke... Ik denk aan de Zweed B. die in een heel klein huisje woonde aan een meer op het landgoed van een vriend. Natuurliefhebber ja, maar hij vertelde hoe de laatste maand voor de lente het héél zwaar wordt. Dan heb je zolang geen zon en warmte gehad, dat je er bijna gek van wordt. Misschien is het in Zweden nu niet te doen, om mensen bij de eerste lentezon binnen te houden...

Er kwam een Zweed op het journaal aan het woord, die zei te vertrouwen op zijn overheid. Dat deze zich baseerde op de gegevens van deskundigen, terwijl de rest van Europa luistert naar hun politieke leiders, die uiteindelijk handelen met machtsbelangen... Raar... Zou Zweden nu, als een van de welvarendste en vooruitstrevendste landen van de wereld de plank volledig mis aan het slaan zijn, zoals ook Brazilië? Ook dat zal de komende tijd dus blijken. Stél dat er in Zweden nu geen toename van de uitbraak ontstaat, wat zegt dit dan over het virus?...

Het is ook gek om in Delhi aanvankelijk lege straten te zien, maar nu is het er tjokvol want iedereen wil terug naar de eigen familie op het platteland, nu er geen werk meer voor hen is in de stad. Ook volstrekt logisch, dat zou ik ook doen, omdat de kans van overleving op de lange termijn daar groter is, dan honger lijden in de stad... En in Nederland gaat het economisch geluid harder klinken: wie mag er allemaal aanspraak maken op die 4000 euro om een faillissement van jouw zaak te voorkomen? Ook logisch, als ik nu een sympathiek klein kleding-zaakje ofzo uit de grond had gestampt, dan zou ik dat ook willen behouden. En er was gisteren een biefstuk-file: mensen in hun auto om biefstuk bij een restaurant op te kunnen halen.

Gezondheid tegenover economie lijkt het thema van deze week te worden. Er mogen geen risico’s genomen worden ten aanzien van het eerste, maar misschien is er fine-tuning mogelijk, zodat er toch weer meer mogelijk is, dat er meer open gaat en ondernemers hun afzetgebied niet volledig kwijtraken? Nu wordt het spannend, welk hart gaat bij Rutte en de regering harder kloppen. Voor de Corona-crisis was immers hun belangrijkste boodschap dat we maar véél moesten kopen enzo, want dit was goed voor de economie. Of zal het blijven bij de stringente boodschap: blijf thuis! Bij de eventuele heropening van lagere scholen lijkt ook een psychisch element mee te  gaan spelen: hoe lang is het mogelijk om jonge kinderen binnen te houden?

De ontwikkeling in Zweden vind ik nu hét interessantst... Is er daar sprake van een Pippi Langkous-effect? Ik bedoel: misschien bestaat Pippi Langkous wel en blijkt het mogelijk anders met het virus om te gaan dan ervoor wegduiken... Er zijn ook virologen die zeggen dat Europa nu voor een loopgravenoorlog kiest, terwijl het alleen uiteindelijk te bestrijden is door te testen: het virus tegemoet treden en dan de omgeving eromheen in quarantaine zetten, zoals Wuhan gedaan heeft. Maar  westerlingen laten zich niet als kuddevee te samen in een grote sporthal zetten is het tegengeluid. Dan moet dat toch maar, voor de gezondheid, zeggen voorstanders dan.

Ik zou graag willen dat Pippi Langkous bestaat. Maar vooralsnog denk ik toch, dat dit alleen maar zo in de verbeelding is. Heel vitaal voor je geest, maar dodelijk voor het lichaam.