zondag 9 juni 2024

Over o.a. Missisippi; een Amerikaans stel


‘Have you been on the other side?’, vroeg de vrouw naast wie ik was gaan zitten op het bankje met mijn favoriete uitzicht. ‘You mean Venice?!’ reageerde ik, ‘O, I forgot, yes that is Venice’ zei ze. 
Een Amerikaans stel uit Minnesota ‘Born and Bred’, voor het eerst in Europa. Vanochtend na een vliegreis van negen uur, via Parijs, ingevlogen. Ja, door de smalle straatjes gewandeld en in een gondel gezeten en er was een muzikant aan boord. ‘O, solo Mio’ zong ik, ja, juist exact dát zong hij, mijn vader zong het vroeger ook altijd, zei ze. Ze hadden wat klein glaswerk gekocht voor hun kinderen (het klonk naar Chinees, maar dat zei ik niet). 
‘Alles is écht oud’ was het antwoord op mijn vraag wat ze ervan vonden, ‘dat hebben wij niet.’ Morgenochtend vroeg met de groep met de bus naar Florence, de bagage moest om middernacht al buiten de hotelkamer staan. En daarna naar Rome. In totaal zijn ze negen dagen weg, waarvan twee om te vliegen. 
Geen idee hoe ver weg het is naar Florence, is dat nog ver? Ik zei dat het toch nog wel een eindje was, maar ja, voor mij uit Nederland, dat een klein landje is, is alles al gauw verder weg, haastte ik te zeggen omdat ik dacht te zien dat haar gezicht betrok. Even gegoogeld: 268 km, in drie uur te doen met de auto…misschien valt dat echt voor ze mee.
 Ze woonden in de buurt van Minneapolis, in een suburb, Minnesota is beroemd om de meren zei hij, maar ze woonden in een Twin-city van Minneapolis, vlakbij de Missisippi. Beroemde rivier zei ik, daar zijn liedjes van en zij begon er eentje te zingen met elke letter ervan in het refrein; zo moest ze dat vroeger leren. Maar ik dacht natuurlijk aan Nina Simone met ‘Missisippi Burning’ en Pussycat. Ik associeerde dit aan het zuiden van Amerika, terwijl Minnesota heel noordelijk ligt. Zó lang is de Missisippi dus, want ik zie nu dat het klopt, een staat heet ook zo, en daar gaat dat liedje van Nina over; de rassenstrijd. 
Hij wilde nog wel meer reizen, Duitsland- Bavaria, de Zwitserse Alpen zien, Oostenrijk, en zij was dus liever thuis, maar ze waren 40 jaar getrouwd, dus moest het een keer gebeuren…Misschien kreeg ze de smaak te pakken?, dat zou ze over negen dagen weten. Ja, dat hoopte hij. Maar nu moet ik naar de wc, zei hij en ik heb geen zin om ervoor te betalen, als het in de hotelkamer voor niks is. Die redenatie herkende ik, zei ik. ‘Very nice, talking to you’ zei ze. Ik ben de eerste Nederlander met wie ze ooit gepraat heeft. Hij vroeg of het in Nederland nu winter was, toen ik vertelde dat ik nu heerlijk van de zon aan het genieten was. 
Grappig, zo’n gesprekje. En ik weet nu exact waar Minnesota ligt en dat Minneapolis aan de Missisippi ligt.