donderdag 17 maart 2011

Geheim

Onlangs hoorde ik van iemand die me dierbaar is, dat iemand anders die me ook heel dierbaar is, thuis gillend had rond gelopen. Zoiets snijdt me in de ziel. De wanhoop en de eenzaamheid daarachter. Dan zou ik zó naar de telefoon willen lopen of langs gaan. Sussen, troosten, opgewekt wezen: 'Hier ben ik, er is niks aan de hand, de wereld klopt, mensen zijn er om van mensen te houden.'

Maar gaandeweg in mijn leven ben ik achter een onoplosbaar geheim gekomen: Je kunt er niet altijd voor iemand zijn. Soms vraagt het leven van je, dat je bij jezelf blijft en je eigen grenzen bewaakt. Dan blijkt gaandeweg, met het verstrijken van de tijd, dat je ongewild van iemand aan het afscheid nemen bent en is breuk en verlies het gevolg. Heel pijnlijk. Soms kan je alleen maar wachten en hopen dat een ander nieuwe mogelijkheden naar jou toe gaat zien, heldere paden, waar vrede en geluk, lichte zachtheid en groei de weg plaveien.

Het is een werkelijk geheim van het leven: dat we pas leven en groeien als dat van twee kanten gelijkelijk opgaat. Zo niet, dan is er sprake van symbiose, geparasiteer, de een die de ander kleiner maakt dan deze is, en capaciteiten zo verstikken. Dat betekent uiteindelijk uitputting van de aarde. Het is heel verdrietig om niet in te kunnen grijpen, je bent net zo machteloos als wanneer je nu in Japan geen kant uitkunt omdat er geen benzine meer in de buurt is. Je wilt op weg, maar je kunt het niet.

Dan helpt het me om mijn eigen woorden, die ik in een moment van geluk heb ontvangen, zelf te harte te nemen:

Moge het mogelijk voor je zijn
om met de geheimen van je leven,
dat wat onbegrijpelijk voor je is,
vriendschap te sluiten.
Ze te omhullen met zorg,
ze te dragen met al het goede
dat er in jou is.

Moge je het geheim van groei
in jou koesteren
en zacht en geduldig
voedsel geven.
Dat goede zaden in goede aarde
zich kunnen ontkiemen
wanneer de tijd rijp is.

Moge het geheim van het leven
zich soms aan je onthullen,
als frisgroen gras
een jonge spruit, een nieuwe loot,
die uit de donkere aarde
het Licht vindt.