dinsdag 10 september 2024

Een Jood, Palestina, Central Park


Er liep een Jood over het strand en later zag ik hem bij de metro. Aan zijn uitdossing was het een arme Jood; heel anders dan de Joden die ik vorig jaar dagelijks in de buurt zag. Nu zit ik in een geheel gemixte buurt en heb ik meer boerka’s gezien dan ooit. In mijn straat was er zaterdag een ‘blockparty’ en de dag erop hingen er allemaal nieuwe borden over Palestina. Ik zag helemaal voor mij dat een buurtbewoner ze in de aanbieding had en meerderen toen dachten: waarom ook niet?

Op het strand hebben de meeuwen het weer overgenomen. Ik heb ze gevolgd: eentje zat dichtbij mij heel lang haar veren te wassen, ze liep mank, maar bleek later toch te kunnen vliegen. Bij nader inzien bleken veel meeuwen mank te zijn en waren er verschillende soorten. Vliegen, op zee dobberen, in het zand liggen; geen gek bestaan, al suggereert Jonathan Livingston Seagull van Richard Bach en op muziek gezet door Neil Diamond, die hier woonde wel wat anders. Beide waren favoriet in mijn tienerjaren. En die vogels zijn natuurlijk ook niet vanzelf mank geworden.

Om half zeven liep ik Central Park in, de wolkenkrabbers oranje door de ondergaande zon. Rond kwart voor tien,  zag ik in het donker in een rustig zijpad vier grote wasberen en er staken overal meerdere ratten over. (Meer dan 3 miljoen in NY, is de schatting.)  Overdag zie je meer eekhoorntjes. Er heeft jarenlang een vos gewoond, die ook een naam heeft gekregen; bij de quiz in het live radioprogramma hoorde ik alle mensen om mij heen haar naam zeggen.

Een park vol leven, dus. En al die bordjes op de banken laten ook nabestaanden aanwezig zijn, van hen die eerder zo van het park genoten.


Bij aankomst en na afloop van Summerstage en dan buiten het park al die eerbiedwaardige gebouwen, nu viel de fraaie ingang van het Marriot-hotel mij op, terwijl ik er al vaker langs was gelopen.


Nee, The Concert in Central Park  was natuurlijk niet in dit intieme theater, dat moet op de Sheep Meadow zijn geweest. Het was in I981, opvallend hoe onopgesmukt dit zo close-up in beeld is gebracht.