zaterdag 7 september 2024

Long Island City


Het Noguchi Museum bleek midden in een bedrijvig industriegebied te staan, dat heeft hij indertijd bewust zo gezocht: hij hield ervan om handwerk te zien in zijn directe omgeving,  dus hij kocht zelf ook een bedrijventerrein. Op Roosevelt Island zag ik aan de kant van de East River, prominent vier rood-wit gestreepte schoorstenen; die staan dus hier, wat Long Island City heet. Woonhuizen en fabrieksterrein gaan hier hand in hand. Er is nu ook een verkeersweg over het water dat toegang geeft naar Roosevelt Island.


Ik vind het leuk om te zien hoe mensen hun persoonlijke droom creĆ«ren, lopend langs al die totaal verschillende woonhuizen. De ene bouwt een Chinees geveltje boven de voordeur, een ander plaatst een witte engel, een mooi hek met marmeren pilaren, planten bij je mini-huisje… in Nederland is er een ‘schoonheidscommissie’ om wildgroei tegen te gaan, maar ik hou van het ongetemde en onverwachte.


Er is daar ook Queensbridge; Amerika’s grootste woningbouwproject , waar 7000 mensen wonen, gebouwd in 1938. Heel veel beroemde rappers en hiphoppers e.d., ik ken het genre niet, hadden hun wieg in QB staan, zoals het schijnt te heten in de volksmond.