donderdag 12 september 2024

Wandeling

 


Op Columbus Avenue: een mooie opgepimpte kerk met dat groene lichtplan. De priester in zijn overweging meldde dat Jezus voor een omkering van waarden heeft gezorgd en dat de rouw van 9/11 uiteindelijk zal veranderen in vreugde, al begrijpen we niet hoe. De kern van het christelijk geloof?… Toen ben ik weer gegaan.


Door Hell’s Kitchen; ooit de wijk waar de misdaad op haar weligst tierde, in strips en comics dé plek waar Batman, Dare Devil, Jessica Jones etc. actief zijn, nu vol regenboog- uitgaansgelegenheden.


Lunchen in het begin van Hudson Riverside Park. Een favoriet gerechtje uit het Russische buffet: gebakken uitjes met een koek-omelet waar ook lever in is verwerkt. 
De afgelopen 25 jaar zijn alle oude pieren opgekalefaterd tot één groen en levendig gebied. Opnieuw niet door de gemeente, maar door particulieren.  Er liggen ook tennis- en basketballenvelden aan: gratis, bij meer animo, elke keer een uur.
In de schemering waren er héél veel joggers en sporters.


 Gaan zonnen op een bankje nog dichter bij het het water.Tijdens de lunch vroeg een vrouw of ze ook aan het tafeltje kon zitten. Grote tassen bij zich met kleding en een slaapkussen. Ze was wel redelijk gekleed, héél kort rokje, roze schoenen, met kettingen, armbanden, ze ging cola en cookies eten. Ik probeerde een praatje met haar te maken, ze reageerde niet echt, maar keek mij wel af en toe doordringend aan. Een zwerfster, een hoertje?… Wel een onmachtig gevoel om geen click te kunnen bewerkstelligen…


Ik kwam langs de Chelsea-Piers, waar grote complexen met voetbalvelden en andersoortige sporten in verborgen waren, er was zelfs een golfclub. Ik kwam aan bij Pier 57, naast Little Island, met een gratis Rooftop, en over de hele pier een Food Hall; restaurantjes uit de diverse keukens die New York rijk is.
Ik genoot van de uitzichten.


Aan de andere kant van Little Island ligt nu New Yorks eerste stadsstrand. Vorig jaar was het nog een bouwput. De stalen constructie is een kunstwerk; het zijn de contouren van het pakhuis wat er ooit stond.


Toen kwam ik op pier 45, die in het verlengde ligt van Christopher Street, volgens de New York Times komt hier overwegend  Lghbtq+ publiek. Ik zag dat niet meteen. Leuk om weer Argentijnse tangomuziek te horen, het bracht me terug in het verleden, waar ik ooit nog de danspartner was van S. die aan zijn drie nieuwe buren tangoles ging geven.


En toen verscheen daar de straal van licht, terwijl ik al vlakbij het 9/11 Memorial was. Een wandeling van Lincoln Center op de hoogte van het Central Park, naar Down Town.