dinsdag 17 september 2024

Ontspannen langs de rivier


 Ik had het vorig jaar niet door, toen ik ook in dit parkje was: Dat de East River op wandelafstand ligt.


Dus ik wandelde daar nu naartoe; de grote verkeersweg over die Robert Moses om heel New York City heeft aangelegd, langs het havengebied, om uit te komen bij Pier 6. Vroeger waren al deze pieren de levensaders voor Brooklyn, vol schepen die aanlegden en pakhuizen en handel, nu zijn ze allemaal omgebouwd tot speeltuintjes, sportvelden, groene natuurtuinen, enzovoort.
Ik las ergens dat de ramp van 9/11 daar de grootste impuls aan heeft gegeven. NY was in diepe rouw, men had het gevoel in een oorlogsgebied te leven en toen ontstond er het verlangen om de bewoners ontspanning te geven, plekken waar ze elkaar kunnen ontmoeten en herademen.

En dat is dus erg goed gelukt en een van de redenen waarom ik nu ook zo dol op NY ben. Waarschijnlijk had ik het 25 jaar geleden heel anders beleefd. Er is een heel BBQ gebied waar je met maximaal 20 personen je eigen feestje kan geven. Deze regel geldt overal: in de parken en op het strand. Ze zijn ofwel in beheer van Parcs &  Recreation dat een afdeling van de gemeente is.  The City of New York is . Ofwel alles is in handen van particulieren.

En zo zit ik weer op een bankje, heel erg te genieten.