donderdag 8 augustus 2024

Boekhandel STRAND


Boekhandels: dé plek om de tijd helemaal kwijt te raken.


 Een man snuffelde luid zingend langs alle boektitels.


Dit boek kocht ik niet, maar las er wel gedeelten uit. De auteur is aanvankelijk atheïst, maar wordt tegelijk geraakt door Vincent van Gogh én Franciscus en Clara en hij maakt meerdere pelgrimstochten, leest hun geschriften , mijmert en vertelt over hun levens. Het was alsof ik mezelf hoorde, met dezelfde ervaringen in Assisi en de Carceri, de heuvels erboven. Het is toch écht zo, dat mensen uit de 12e eeuw direct, helder en zuiver,  het hart in kunnen gaan van mensen in de 21e eeuw. En dat plekken kunnen spreken.


Er was maar één bankje waar je kon zitten, in Barns & Nobles nergens, ik mis ze écht, dan maar op de vloer, ik ben in Nederland verwend geworden. Wel overal ladders om de boekentorens mee te beklimmen.


Zo’n bekende boekhandel, maar onder in de kelder, een plafond vol buizen zoals in de metro, een betonnen vloer vol vlekken en onregelmatigheden. In Nederland denk je dan in het dump-gebied van de allergoedkoopste aanbiedingen te komen. Hier niet. Nieuwe boeken en tweedehands, staan ook overal door elkaar. Bij de kassa’s moet je in de rij gaan staan. Het is er zo druk als in een gemiddelde Nederlandse supermarkt.