vrijdag 30 augustus 2024

Jong en orthodox joods



Het laat me niet los, dus dan toch maar een blogje. Eergisteren op het strand dacht ik in de buurt van een Russisch ouder stel mij neer te vleien, maar ze bleken Amerikaans. De vrouw hield op ruzietoon ongeveer een monoloog, waaruit ik wel kon opmaken dat het over de toestand van de wereld ging. Haar man stond er goedmoedig bij en bromde alleen af en toe iets. Goedkeurend of sussend? Ik hoorde de woorden war en Israël en toen de duidelijke exclamatie: ‘ Het zal wel altijd een mysterie blijven, waarom dit volk zoveel moet lijden!’. Het was mij niet duidelijk, of dit over de Palestijnen ging, of over Israëlieten. 
De man zei niks en ging het water in. Ik ook. Daar bleken vier jonge vrouwen tot hun middel in de zee te staan, met hun kleren aan. In een kringetje, geheel op elkaar betrokken. Toen sprak de man ze ineens aan, hij bleek toch een stem te hebben: May I ask you a question? Are you Jewish? I never saw anything like this. Would you like to speak with me? Een van de vrouwen beaamde dit, maar draaide daarna meteen haar rug naar hem, terwijl de anderen haar vragend aankeken. Ik stond aan de andere kant en ze zei: He never saw people like us.


Het isolement van deze jonge vrouwen. Het is ze toch gelukt om met haar vieren naar het strand te gaan, ze hadden één grote plaid mee en handdoeken die ze om zich heen sloegen, om daarna met natte kleding op te breken.


Ik dacht aan de film Unorthodox. Een jonge vrouw ontvlucht New York City en gaat in Berlijn wonen. Maar ook daar wordt ze achtervolgt door mannen uit haar gemeenschap, die haar terug willen halen. Dat dit mogelijk is in deze stad vol verschillende culturen. Ik heb vorig jaar maar één keer een joodse moeder met kind zien wandelen op het strand en inderdaad, nog nooit zien zwemmen.
In India gingen vrouwen wel zwemmen, ook met al hun kleren aan. Dat zag er vrolijk uit en het gebeurde ook regelmatig. Er was daar geen badcultuur, ik had graag in bikini languit op het strand willen liggen, maar dat kon niet.
Hoe hou je dat vol, als jonge Joodse meid, al je verder iedereen om je heen ziet zonnen en zwemmen? Hun aanwezigheid had iets van een strakke militaire operatie. Zouden de mannen ervan weten? Als het stiekem was, hadden ze net zo goed op dat grote strand in badpak kunnen liggen.