donderdag 15 augustus 2024

Buurt en strand


De buurt achter ‘Little Bangladesh’, wanneer ik een andere metrostation neem, ademt een heel andere sfeer uit. Ik zag twee oudere vrouwen in hun tuin werken, mooie lanen met bomen en dat ene blauwe huis is een ankerpunt dat ik de goede kant op ben gelopen. Hier: meerdere moestuinen op wat lijkt, de openbare tuin van een groot appartementencomplex.


Het schoot door mij heen dat Brooklyn, nu dus een deel van New York City, een geheel eigen stad is, met huizenbouw die in verschillende tijdslagen gerealiseerd is. Ik snapte beter dat er aanvankelijk geen ambitie was om bij die andere kant van de oever te horen en er ook een concurrentie is geweest tussen Manhattan en Brooklyn, welke de belangrijkste stad aan de East River zou zijn. Dit is nog vóór de tijd van de wolkenkrabbers.


En verder zijn dit mijn stranddagen…Vandaag is het nog zonnig en warm en ik vermoed dat ik een vage ‘Corona-infectie’ heb opgelopen. In het algemeen hou ik mij nog steeds aan ongeveer 1,5 meter afstand, maar dat kon niet op het gras bij de film in Bryant Park. Ik herken de verschijnselen die ik in Nederland ook weleens gehad heb. Niet écht verkouden, en het begint met spierpijn in de benen. Daarna komt er een beetje keelpijn, die langzaam over gaat. Dus rustig aan, maar.

Al is er op het strand ook altijd wat om te bekijken. Een man met slang en kaketoe komt langs: of je ermee op de foto wilt? De verkopers van fruit, ‘pina colada, Margaretha, corona, aqua, cerveza’ lopen af en aan, op en neer, net zoals degenen die snacks of suikerspin verkopen. Ik snap niet dat er wat te verdienen valt, er zijn er teveel. Voor mij zag ik gedurende de dag een familie bezig rondom een zandkuil, soms twee kinderen en dan veel meer; ik zag dat ze achter verder van het strand af, zich gesetteld hadden met meerdere parasolletjes. En dan was er even niemand; zaten ze met zijn allen te eten, zo vermoed ik.

Achter mij zaten een hele poos een oude rock-familie, ouders en een zoon en ze hadden zachtjes muziek op, die ik wel kon waarderen, merkte ik, want soms neuriede ik mee.