zondag 4 augustus 2024

Op de plaats rust


Wordt vervolgd:…op de grond binnen in Rockefeller Plaza! De zon ging ineens schijnen, dus ik dacht: aha, dan gaat de voorstelling in Central Park waarschijnlijk gewoon door, dus gauw naar de metro. Maar halverwege, even bovengronds , zag ik de onweerswolk boven Manhattan komen drijven, dus nee…

Tja, wat nu te doen?…Zou het meevallen, zal ik ergens even uitstappen en bovengronds gaan kijken? Ik had er een hard hoofd in, want ik zag op de tussenstations hoe druk het op de perrons was: iedereen de warmte en droogte in? 

Ik stak mijn kop even de buitenlucht in. Stromende regen. Ik besloot wat te dwalen door de metrogangen, een heel aparte sfeer. Alles is ondergronds oud en verwaarloosd, geen enkele sprake van glamour of aanzien. Ik vervolgde mijn ‘reis’ op dezelfde lijn F , stapte hier bij Rockefeller uit, in deze mooie art deco omgeving waar ik nu zit op een schone marmeren vloer. 

Gisterenavond werd mijn gedrag ook geheel bepaald door het weer. Ook toen begon het ineens te regenen en ik schuilde in de grote boekhandel van Barnes&Nobles, bij Union Square; vier verdiepingen, met een café, de boeken gestapeld zoals in een bibliotheek: hoge kasten en gangen. Zo grappig, in de etalage exact dezelfde hangmat, die ik ook heb! Aanvankelijk kwam ik met twee doelen. In de metro kwam er een jongen voor mij staan, die zich ging verdiepen in zijn boek. Sterke titel, dacht ik, Clarity & Connection, wie is de auteur? Het viel hem op en ik vroeg hem wat hij ervan vond: Pretty good!, zei hij en hij hield het boek zo, dat ik er een foto van kon maken. Het bleek op de afdeling poëzie verkrijgbaar, op de vierde verdieping, in een hoek. Gedichten las ik niet, wel gedachten en instructies hoe helder en in verbondenheid te kunnen leven. De auteur doet aan Vippanasana meditatie, dat verklaarde veel.

Het was aardig druk in de boekhandel, ook met jonge mensen. NewYorkers schijnen veel te lezen en in mijn waarneming zit er op elke rit in een wagon wel iemand met een boek. Ik kwam er ook om de nieuwste van Colm Toibin te kopen, die ik voor de boekenclub ga lezen. Het speelt zich af en zo is de titel ook, op Long Island, dat hier in de baai ligt. Maar ja…alleen nog verkrijgbaar in luxe, dus dure hardcover…Dus het werd iets heel anders. Toen ik weer bij de uitgang was, bleek het al donker: ik was tussen alle boeken de tijd vergeten.

 Bij mooi weer is het hier bij Rockefeller Center als een dorpsplein: op schermen zijn de Olympische spelen te volgen, er staat een Eiffeltorentje en Amerikaanse atleten zijn op grote foto’s  present. Simone Biles heb ik nog niet gezien. Zij heeft de goat; ze heeft als eerste atleet op alle onderdelen goud gewonnen, zes medailles. Op Instagram heeft zij Trump onderuitgehaald. Die zei dat door al die buitenlanders de black jobs worden ingepikt. Op de vraag wat dat dan zijn, die ‘black jobs?’ had hij geen antwoord. Zij schrijft nu: 

I love my black job!